Caridina garnalen

Neocaridina garnalen


Taiwan bee garnalen

Mossen en planten

Onze garnalen video's

Nanoaquariums

Voedsel

Techniek

Verzorging

Benodigheden

Zoetwater dwerggarnalen houden

Het dwerggarnalen Nano aquarium

Tips voor gezonde siergarnalen

Kruistabel

Anatomie van een dwerggarnaal

Crystal red garnalen

Crystal black garnalen

Tijgergarnalen

Japonica garnalen

Neocaridina davidi wild-type

Vuurgarnalen

Sakura garnalen

Citroengarnalen

Rili garnalen

Blauwe Fee garnalen

White Pearl garnalen

Blue Pearl garnalen

 


Aquarianen Gent

Aquarianen Gent

Kweken en verkoop van eigen kweek

Cambarellus patzcuarensis var.”Oranje”
of CPO dwergkreeftje

CPO dwergkreeftje
Wetenschappelijke naam:
Cambarellus patzcuarensis Oranje
Nederlandse naam: CPO dwergkreeft
Maximum grootte: 4 cm tot 5 cm
Niet verkrijgbaar / in kweek
Prijs per stuk € 5,95
Reserveren

Deze wildvangvorm komt voor in het vulkanisch kratermeer Lago de Patzcuaro in de staat Michoacán, Mexico. De in het wild levende Cambarellus patzcuarensis zijn meestal bruin, bruinroest gekleurd.
Cambarellus patzcuarensis var.”Oranje” of simpel CPO is gekweekt in de jaren negentig door een Nederlander, ene Juan Carlos Merino. De fel oranje mutatie in de aquariumhobby hebben een paar donkere lengte strepen, anderen zijn gevlekt of de strepen ontbreken.

Cambarellus patzcuarensis var.”Oranje”Door dat deze dwergkreeftjes voorkomen in de hoger geleden gebieden van Mexico, prefereren deze wat zuurstofrijk en koeler water. Bij een temperatuur rond de 18 á 22°C voelen ze zich het best.

De CPO dwergkreeftjes worden 4 a 5 cm groot en hebben middelhard water nodig (tussen de 8 en 12 DH). Houdt de zuurgraad van het water tussen 6,5 PH en 8,5 PH. Ook is het belangrijk dat de gehaltes nitriet, nitraat en koper in het water laag worden gehouden.

Deze kleine beweeglijke ongewervelde dieren hebben geen ruggengraat maar wel een stevig uitwendig skelet, (exoskelet) dat grotendeels bestaat uit kalk en chitine. Omdat dit niet mee kan groeien, wordt het geregeld bij het verschalen door een nieuw skelet vervangen. Ruim het oude omhulsel nooit op, de CPO kreeftjes eten dit weer op en zo verstevigen ze weer hun nieuwe pantser. Dwergkreeftjes blijven hun hele leven lang verschalen, ook als ze uitgegroeid zijn. Volwassen verschalen ze elke vier tot zes weken, hele jonge dieren soms zelfs dagelijks. Enkele dagen voor de verschaling stoppen de dieren met eten. Tijdens het verschalen hebben de CPO dwergkreeftjes een schuilplaats nodig om hun tere lijf te beschermen.

nanoaquariumJe kan 1 man en 2 vrouwtjes van deze kleine kreeftjes houden in een nanoaquarium van minimaal 30x30x35. Geef je hen dit niet, dan zullen ze elkaar aanvallen tot er doden vallen. Het is daarom raadzaam om ze niet samen met garnalen te houden. In een gezelfschapsaquarium vanaf 80 cm
kunnen deze dwergkreeftjes gemakkelijk bij andere vissen gehouden worden. Ze eten het overtollige voedsel, afgestorven plantenresten en rottende bladeren van de bodem. Je moet wel opletten dat ze toch een gevarieerd voedsel aanbod ter beschikking hebben. Het gevaar bestaat
dat ze teweinig voedingsstoffen krijgen die belangrijk is voor hun vervelling. Dus vergeet niet dagelijks een portie kreeftenvoer te geven.

Als bodembedekking gebruiken wij het beste fijn grind of zand, bij voorkeur donker omdat hierop de kleur van de dwergkreeftjes het mooist tot uiting komt.
Ter decoratie en als schuilplaats voor de CPO dwergkreeftjes zijn kokosnoot schalen, stenen, tropisch hout of planten geschikt. Daar kunnen ze zich verstoppen na een verschaling en voedsel zoeken die in het fijne mos blijft hangen. Een aantal planten als Cryptocoryne, Bolbitus, Javavaren en Dwerganubias zijn aan te bevelen. Ook is het fijn om kokosnootschalendrijfplantjes te hebben, zodat het licht enigszins gedimd wordt. Kleine Vlotvaren is hiervoor een goede optie, doordat het snel groeit, neemt het ook nog eens veel nitraat op uit het water. Natuurlijk mogen de meest uiteenlopende mossoorten, zoals Javamos en mosballen niet ontbreken. Ook tussen planten en stenen verscholen kreeftenholletjes van pvc buisjes voldoen prima, zolang je er voor zorgt dat er minimaal dubbel zoveel schuilplaatsen zijn dan dwergkreeftjes.
De dwergkreeftjes zijn doorgaans alleseters met het accent op plantaardige voeding. Hun natuurlijke menu bevat naast algen ook dierlijk plankton, organisch afval (afgestorven plantenresten, rottende bladeren enz.) en zelfs aas. In een aquarium zijn deze natuurlijke voedingsbronnen meestal niet in voldoende mate aanwezig. In gevangenschap kunnen ze gevoed worden met een speciaal jbl_novocrabskreeftenvoer. Het kreeftenvoer kan voor de nodige variatie wel worden aangevuld met andere voedingsmiddelen, zoals diepvriesvoer (cyclops, artemia, Kril, rode muggenlarven), algen (ook in tablet-/poedervorm, Spirulina), gedroogde amandelboom bladeren ( 1-2 bladeren per 100 liter water), fruit (appel, peer, aardbei) en groentes (bijvoorbeeld gekookte wortelen, spruitjes, open geknepen erwten, broccoli, verse spinazie, komkommer). De groenten altijd eerst koken, dan blijven ze niet drijven. Pas bij het voeren van groenten wel op dat resten niet langer dan een paar uur in het aquarium blijven liggen. Het water wordt anders extra belast met de rotting van het voer en dat gaat altijd ten koste van het waterkwaliteit.
JBL NanoCatappa 10 De CPO dwergkreeftjes zijn geslachtsrijp op ongeveer 3 maanden. Na een verschaling worden de vrouwtjes al vlug achtervolgd en met geweld op de rug gedraaid, zo kan het mannetje kreeftje een soort sperma pakketje naast de geslachtsopening van het vrouwtje af geven.
Na een paar dagen zakken de eitjes tussen de zwempoten van het vrouwtje, waar ze dan afhankelijk van de tempratuur 3-4 weken blijven zitten. Zijn de eitjes bevrucht dan worden ze donker van kleur. Blijven ze licht van kleur dan zijn ze onbevrucht ,het vrouwtje zal ze dan na enkel dagen verwijderen. Als ze de eitjes tussen haar zwempoten heeft, dan is het vrouwtje de hele dag druk bezig met de eitjes constant van zuurstof te voorzien, door regelmatig met haar zwempoten te wapperen. De zwangere kreeftjes zij erg schuw, daarom is het beter de vrouwtjes te voeren dicht bij haar schuilplaats. Na een draag tijd van ca.21 tot 28 dagen ( naargelang de temperatuur ) komen volmaakte kreeftjes uit de eitjes... zo klein, ongeveer 5 mm, je moet heel goed kijken om ze weer terug te vinden... De jonge dwergkreeftjes scharrelen nu zelfstandig door het aquarium op zoek naar eten.
Vanaf een aquarium van 80 liter kan je dwergkreeftjes en klein blijvende vissen samen houden, zoals Platy, Guppy en kleine schoolvissen. Wanneer de bedoeling is dat alle jonge kreeftjes niet opgegeten worden, geef ik het advies geen vissen bij de kreeftjes te plaatsen.

Wanneer men twee of meer soorten dwergkreeftjes bij elkaar wil plaatsen, let er dan wel op of deze soorten niet kruist.

Veel succes met het houden van uw CPO dwergkreeftjes.

Als hobbykweker heb ik regelmatig enkele dwergkreeftjes over.

Voor garnalen, dwergkreeftjes en aqua mossen te reserveren, of voor andere vragen aarzel niet ons te contacteren, wij zullen u zo snel mogelijk antwoorden en u verder op weg helpen.

Nieuw aangekochte CPO dwergkreeftjes langzaam laten wennen aan de nieuwe watersamenstelling.

De nieuw aangekochte dwergkreeftjes moeten eerst langzaam wennen aan de voor hen nieuwe watersamenstelling. Bij een sterke verandering van temperatuur en waterwaarde kan leiden tot vervellen uit paniek en tot de dood van het kreeftje leiden.

Laat eerst het zakje of potje een half uurtje drijven in het aquarium om zo de temperatuur op gelijk niveau te brengen. Doe dan de inhoud van het zakje of potje, dus water en garnalen in een lege emmer en laat deze vijf minuten afgedekt bij kamertemperatuur staan.

Vul vervolgens het water in de emmer iedere paar minuten aan met een beetje water uit het aquarium. Of gebruik hiervoor een luchtslangetje en een luchtkraantje, zodat het water langzaam in de emmer druppelt tot er minstens drie keer zoveel aquariumwater als water uit het zakje in de emmer zit.

Dat mag één tot twee uur duren, vang dan de dwergkreeftjes in een netje en plaatst ze op de bodem van het aquarium. Door het transport en het andere water kunnen de kreeftjes kleur verliezen, de normale kleur moet echter binnen twee dagen weer terugkeren.